MikkoPaatero

Ahvenanmaalaisten turvallisuus taattava kaikkina aikoina

Viime aikoina on käyty minulle ainakin hämmentävääkin keskuskelua Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja sen purkamistarpeesta. Pidän periaatteessa hyvänä, että tänä päivänä keskutelua voidaan käydä tämänkinlaisesta asiasta vaikka ajoitus ei minusta ole ollut kovin onnistunut. Demilitarisointi sai alkunta Oolannnin sodasta vuosina 1854-56 ja demilitarisointi vahvistettiin Kansainliiton toimesta 1920 luvun alussa. Kaikenlaista on tapahtunut tämän jälkeen ja demilitarisointi on tarpeen mukaan niihin toimiin sopeutunut.

Sotilaita Ahvenanmaalla ei saa normaalitilanteessa olla kuin tilapäisesti ja tarkkaan määritellyllä tavalla.

Suomella on luonnollisesti velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata samalla tavalla kuin muutakin Suomea kun syy siihen ilmenee. Tähän tietenkin on olemassa tarkat ja toimivat suunnitelmat.

Haluan tuoda tähän keskusteluun sisäisen turvallisuuden näkökulman. Tosiasia nimittäin on, että todennäköistä ei ole, että jokin sota alkaisi ilman ennakkotoimia, jolla muokattaisiin kohdetta otolliseksi vaikka hyökkäystoimille. Tällaisia toimia voisi olla mm. erilaiset kybertoimenpiteet, energian saantiin vaikuttaminen ja erilaiset hybridivaikuttamiset sekä puhtaat rikolliset muutkin toimet. Tähän kategoriaan kuuluu ns vihreitten miesten käyttö. Sillä tarkoitetaan sotilaitten tuloa siviileiksi verhoutuneita ennakkotehtäviin.

Minua on huolestuttanut se, että puhutaan vain sotilaallisista toimista, kun ns. harmaa alue sotilaallisten ja ns kovan sisäisen turvallisuuden välissä on voimakkaasti kasvanut. Edellä maimitsemani asiat kuuluvat tälle alueelle ja silloin ensikohtaamiset ja vastatoimet kuuluvat rajavartiolaitokselle ja poliisille-ei sotilaille. Tähän vaiheeseen olisi minusta syytä kiinnittää selvästui enemmän huomiota kuin on tehty, ei vain Ahvenanmaata ajatellen, vaan muutenkin.

On huomattava, että sotilaitakin saa sijoittaa normaaliaikanakin tilapäisesti Ahvenanmaalle, jos se on tarpeen "järjestyksen ja turvallisuuden säilyttämiseksi". Silloin luonnollisesti siviilien alaisuudessa toimien.

Meillä on Ahvenanmaalla rajavartiolaitoksen yksikkö sekä valtakunnan poliisien edistajia keskusrikospoliisista ja suojelupoliisista. Henkilömääriä ei ole määritelty. Paikallispoliisitoiminta hoidetaan Ahvenanmaan omin toimin ja rahoituksin. Valtakunnasta on annettava poliisin toimesta virka-apua, jos Ahvenanmaa sitä pyytää. Jos siis kyse olisi tilapäisestä järjestyksen ja turvallisuuden säilyttämisasiasta,  voitaisiin tähän toimintaan pyytää virka-apua puolustusvoimilta.

Minusta hedelmällisempää kuin demilitarisointikeskustelu, olisi keskustelu tämän kokonaisuuden mahdollisesta tehostamisesta ja varautumissunnitelmista. Tähän kuvittelisi olevan halukkuutta kaikilla osapuolilla ja jossa luonnollisesti tulisi olla mukana myös ainakin jossakin vaiheessa Ruotsin edustajat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat