MikkoPaatero

Tasavallan Presidentiltä merkittävä puheenvuoro

Tasavallan Presidentti piti minusta merkittävän puheen poliisin 200-vuotisjuhlaseminaarissa Turussa torstaina 17.11. Merkittävyys oli se, että en ole koskaan kuullut kenenkään merkittävän tahon hahmottavan kokonaisturvallisuuden tekijöiden toimivaltaa tällä konkreettisella tavalla.

Suora lainaus:"Sisäiseen turvallisuuteemme vaikuttavat yhä enemmän uudet tekijät; laiton maahanmuutto, terrorismin uhka taikka hybriditoiminnot-ne kaikki ovat poliisiasiaa."

Toinen suora lainaus: "Hybriditoiminnot ovat niin laaja kenttä, ettemme edes vielä tiedä rajoja. Tunnemme kyllä puheet "pienistä vihreistä miehistä". Jos sellaisia olisi pahanteossa, niin meidän lanisäädäntömme mukaan ne olisivat rikostapahtumia, siis pelkästään poliisiasioita."

Tämän pohdinnan jälkeen Presidentti toteaa: "On hyvin aiheellista, että lainsäädäntöämme nyt tältäkin osin tarkastellaan. Keskeisiä kysymyksiä ovat, tulisiko poliisilla olla mahdollisuus saada nykyistä laajemmin virka-apua puolustusvoimilta ja tulisiko poikeusolojen toteamisen kynnystä tarkentaa."

Olen täydellisesti Presidentin kanssa samaa mieltä. Olen tätä problematikkaa käsitellyt omassa kirjassani ja päätynyt samaan johtopäätökseen. Asian ydin on, että ulkoisen ja kovan sisäisen turvallisuuden rajapinnat ovat hämärtyneet ja kun näin on ja kuten Presidentti totesi, aluksi vastuu on aina poliisilla. Olen hämmästynyt siitä, että tämä puheenvuoro ei ole saanut, tai ainakaan minun silmiini ei ole tullut, minkäänlaista median kommentointia asiasta.

Minulle tulee kysymyksiä mieleen. Onko todella niin, ettei meidän poliittisella taholla ole kokonaistilannekuvaa olemassa lainkaan? Miksei tätä asiaa käsitellä selvemmin erilaisissa selonteoissa mm ulko-ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa tai sisäisen turvallisuuden selonteossa? Tästä Preuidentin oikeasta rajanvedosta poliisin ja puolustusvoimien tehtävärajoista erilaisten asioiden alkuvaiheessa tulisi viimeistään nyt miettiä myös resurssikysymyksinä. Maailma on todella muuttunut ja toimintaympäristö sen mukaisesti pysyvästi. Ei voida tuudittautua siihen, että meillä ei mitään todella pahaa tapahdu, vaikka tilanne poliisinkin osalta on jo aivan toinen Ruotsissa ja Tanskassa, saatikka sitten Keski-Euroopassa, jossa Ranskassa on hätätilatilanne edelleen voimassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Tässä Uuden Suomen uutinen aiheesta:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/208680-ex-poliisi...

On tuo Niinistön puhe kyllä noteerattu tiedotusvälineissä, esim Kaleva kysellyt valiokuntien puheenjohtajien kantoja: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/valiokuntien-...

t. Jenni / US

Toimituksen poiminnat