MikkoPaatero

Kehysriihi lähenee

Hallituksen välitarkastelu ja kehysriihi on 24.-25.4. Sen asialistalla on pakko olla tällä kertaa myös sisäinen turvallisuus ja sen sisällä poliisiasiat. Siihen on useita syitä. Toiminnallisena syynä on se, että turvallisuusympäristö on pysyvästi muuttunut kyber,terrorismi, hybridi, järjestäytynyt rikollisuus, vakoilu ym.uhkien kasvamisen takia. Nyt on pakko tehdä arvio poliisin tehtävien ja resurssien välisistä suhteista, jota ei ole poliittisella tasolla tehty koskaan.

 Lähtötilanne on todella kumnmallinen vertailtaessa mm. muihin Pohjoismaihin. Kun verrataan vuotta 2016 vuoteen 2020 Ruotsi lisää poliiseja 2000, Norja 1.600, Tanska 600. Jos Suomen kehystasoa ei koroteta, Suomi vähentäisi 900. Lisäksi lähtötilanne on Suomessa selkeästi heikoin. Terroritekoja tai vastaavia on tapahtunut mm. Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Englannissa, Venäjällä ja viimeksi Ruotsissa. Norja esti jokin aika sitten terroriteon. On vaikea kuvitella, että tässä kokoanisuudessa joku voisi olla sitä mieltä, että Suomi olisi jatkossakin jonkinlainen lintukoto. Se olisi edesvastuutonta ajattelua ja siksi nyt on kokonaisarvio tehtävä kehysriihessä. Poliisin ja myös rajavartiolaitoksen leikkaukset on poistettava seuraaville vuosille kokonaisuudessaan. Poliisin osuus on n. 50 miljoonaa euroa. Silloinkin siis poliisi ei saisi lisää rahaa tämän päivän tilanteeseen, vaan pysyisi samalla tasolla. Tämä tarkoittaisi poliisin määräajetteluna n. 7.100 - 7.200 poliisia kun se 2010 oli vertailukelpoisena lukuna n. 7.700. Itse kuitenkin puhuisin poliisin resurssitasosta en vain poliisien määrästä, koska poliisi tarvitsee moniin asioihin muita kuin poliisikoulutuksen saaneita ammattihenkilöitä. Tällaisia alueita ovat mm. kyberrikollisuus, talousrilollisuus, hybridiuhat, ympäristöasiat jne. Toisin sanoen polisiikoulutuksen saaneita saatava enemmän kentälle näkyviin tehtäviin ja palkattava edellä mainittuihin tehtäviin muunlaisia osaajia.

Mielenkiintoista tässä keskustelussa on, että eduskunnan hallintovaliokunta antamassaan mietinnössö 30.3. sisäisen turvallisuuden selonteosta esitti n. 7.800 poliisin tarvetta vähimmäismääränä 7.500. Päätöksen takana olivat kaikkien puolueiden edustajat. Luulisi, että tätäkin taustaa vasten kehysriihessä osataan tehdä järkeviä ratkaisuja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat