MikkoPaatero

Poliisien määrä vähenee edelleen

Poliisien määrä oli 2010 lähes 7.900 vuonna 2014 vielä lähes 7.500. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla luku oli 7292 vähennystä viime vuoden vastaavaan lukuun 72.Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa ensi vuoden tavoiteluku on 7.200. Tämänhetkisen kehyspäätöksen valossa vuonna 2019 poliisien määrä laskee alle 7.000.

Turun puukotustapauksen jälkeen johtavat poliitikot kertoivat, että he tekivät viime kevään kehysriihessä merkittäviä päätöksi, valitsivat turvallisuuden painopistealueeksi ja lisäsivät mm. poliisin määrärahoja  Todellisuudessa hallitus korjasi omaa edellistä kehyspäätöstään, jossa poliisin määrärahoja oli leikattu merkittävästi. Hallitus siis täytti kuoppaa, jonka oli itse kaivanut mutta lisää määrärahoja poliisille ei annettu. Tietenkin tämäkin päätös oli positiivinen mutta se ei millään tavoin paranna poliisin mahdollisuuksia hoitaa tehtäviään. Varmaankin on niin että ensi vuoden budjettiriihessä ensi viikolla poliisi saa jotain lisää mutta valitettavasti vasta Turun tapauksen jälkeen. Mitään muuta ei hallituksen kehysriihessa turvallisuuden hyväksi poliisin näkäkulmasta tehty, ehkä haluttiin odottaa sisäisen turvallisuuden strategian valmistumista mikä julkistettaneen syyskuussa lähes puoli vuotta aiotusta myöhässä ja vasta budjettiriihen jälkeen.

Suojelupoliisin resursseja on lisätty ja lisätään. Suojelupoliisi ei ole enää 2016 alusta ollut osa poliisiorganisaatiota vaan erillinen ja itsenäinen organisaatio sisäministeriössä. Vaikka sekin varmasti tarvitsee oman resurssinsa, se ei kuitenkaan ole suurin asia koko suomalaisessa kovassa sisäisessä turvallisuudessa. Kyllä päätyön suomalaisten t vakavan turvallisuuden suhteen tekee paikallispoliisi ja omalla sektorillaan keskusrikospoliisi.  Turun tapahtumien jälkeen on puhuttu paljon siviilitiedustelulaista. Siitä on hyvä muistaa että sen toimija on suojelupoliisi, varsinainen poliisi ei saa mitään lisävaltuuksia. Tästä ehkä lisää toisessa yhteydessä.

Koko poliisien määräkeskustelu tulisi lopettaa ja puhua poliisin resursseista kokonaisuutena. On paljon tehtäviä joihin tulisi kiireesti palkata asiantuntijoita. Tällaisia ovat mm. analyysitoiminta kyber-maailma kokonaisuutena, talousrikostorjunta, ympäristö- ja työlakiosaajia ja monikultuurituntijoita. Näihin paras koulutus ei suinkaan ole poliisikoulutus. Kun poliisin tehtävien ja tulosvaatimusten linjauksia ei ole poliittisella foorumilla tehty, poliisi on joutunut elämään vuosi kerrallaan. Se on johtanut mm. siihen, että poliiseja ei nyt ole palkattavaksi kuin ehkä 20-30. Tässä tilanteessa tulisikin palkata muita asiantuntijoita, siirtää niitä poliisejä jotka ovat mm. vartijoina ja lupahallinnon teghtävissä kentälle ja värvätä takasin heitä, jotka olosuhteiden johdosta ovat ajautuneet muihin kun poliisitehtäviin.

Oma arvioni on ollut koko ajan että pitkällä tähtäimellä poliisien määrä tulisi olla vähintään 7.500 ja sen lisäksi tulisi olla lukuisia lisävakansseja eri alojen asiantuntijoille. Valitettavasti on niin, että poliisi on ensin koulutettava ja vasta sitten se on pätevä kentälle. Nyt ollaan tilanteessa jossa poliisien määrä laskee kaikissa tapauksissa minimiin joskun 2018-2019 vaihteen vaiheilla Kun nyt otetaan Poliisiammattikorkeakouluun tänä vuonna 400 ja ensi vuoden alustava määrä on myös 400, mikä lienee Poliisiammattikorkean lähes maksimimäärä ilman lisäpanostuksia koulutushenkilöstöön. Näillä sisäänottomäärillä poliisien määrä voisi maksimissään olla  7.300 joskus 2022-2023.

Kun tilanne on tämä, tulisi ainakin tehdä kaksi asiaa 1. lopettaa virheellisen informaation antaminen ja 2. tehdä ensimmäisen kerran analyysi poliisin resursseistä tehtävien kautta ja tehdä siitä pitkälle meneviä strategisia päätöksiä, joihin poliisikin voisi luottaa. Nythän resurssipäätökset tehdään vain edellisen vuoden budjettitason pohjalta. Odotan mielenkiinnolla ensi viikon budjettiriihtä ja sisäisen turvallisuuden strategian julkistamista, sen sisältöä ja siitä tehtäviä linjauksia.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat