MikkoPaatero

Blokkivaalit

Taas pölkkypäiset "pääministerivaalit"

Taas meillä on käyty vain ”pääministerivaalit”. Kun joku neljän keskisuuren puolueen johtaja saa taakseen muutamankin äänen enemmän kuin joku toinen, hänestä tehdään pääministeri, vaikka hallituskoalitioista ei ole minkäänlaista aavistusta.

"Pääministerivaali" on humpuukia ja muka-demokratiaa

Suomi on kaukana sivistysvaltioiden demokratiasta, jos neljän keskisuuren puolueen puheenjohtajien kesken käydään vaalikilpailua pääministerin pallista. Noista neljästä jokainen saa noin 20 prosenttia äänistä. Olisiko tosiaan pääministerin paikka annettava sille, joka saa noin viidenneksen annetuista äänistä? Hänellä on sitten vapaat kädet valita hallituskoalitio ympärilleen. Tuntuu tönköltä.

Jonkun olisi voitava puuttua hallituspolitiikan pattitilanteisiin

# Suomen vaalituloksia tarkastelemalla huomaa helposti, että vaalien jälkeisten hallitusneuvottelujen käsirysyt voittaneet hallituspuolueet ovat melkein järjestään kokeneet kovanlaisia tappioita seuraavissa vaaleissa. Voiton ovat ottaneet ”sekametelisoppahallituksen” ulkopuolelle työnnetyt puolueet.

Äänestäjille kuluttajansuojaa – ei enää ”sekametelisoppahallituksia”, kiitos!

# Suomessa on ollut voimassa jo vuosikymmeniä omituinen ja parlamentaarisille demokratioille vieras ”sekametelisoppahallituskulttuuri”. Se selvästikin harmittaa äänestäjiä, joten äänestysprosentti jää alhaisemmaksi kuin oikeissa demokratioissa, joissa puolueet jo ennen vaaleja kertovat äänestäjille, minkä muiden puolueiden kanssa ne ovat aikeissa muodostaa hallituksen. Tuollaista kuluttajansuojaa äänestäjät aivan ymmärrettävästi kaipaavat. Muuten he jäävät vaalipäivänä kotiin.

Oli 11. hetki päästä eroon Sipilän ”pölkkypäähallituksesta”

# Suomen oli vihdoin päästävä eroon näin pölkkypäisestä hallituspolitiikasta. On mahdotonta käsittää, että hallitus on voinut rämpiä tällaisella pohjalla melkein neljä vuotta. Hallitusta on johtanut oman puolueensa Keskustan linjoilta kauas oikealle harhautunut liikemies-pääministeri Juha Sipilä. Keskustan kuuluisi olla keskustalainen jälkialkiolainen puolue. Sipilä ja hänen lempiministerinsä Anne Berner edustavat jotain aivan muuta.

Australiasta mallia blokkipolitiikkaan ja pakolaisten kotoutukseen

AUSTRALIA-PÄIVÄNÄ 26. tammikuuta tekee mieli miettiä, mitä voisimme oppia tuosta kaukaisesta demokratiasta, joka sijaitsee tämän pallomme alapuolella etelän lämmössä. Suomella ja Australialla on kuitenkin paljon yhteistä. Australia on Suomen, pohjoismaiden Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin sekä muutamien Länsi-Euroopan maiden, Kanadan ja Uuden-Seelannin ohella niitä harvoja maailman maita, joita voi jollakin tavalla nimittää sivistyneiksi demokratioiksi ja oikeusvaltioiksi, joissa jopa vallitsee jonkinmoinen sanan- ja lehdistönvapaus.

Sanna Marin, ei enää ”pääministerivaalia”, kiitos!

SUOMI ON KAUKANA sivistysvaltioiden demokratiasta, jos parin kolmen keskisuuren puolueen puheenjohtajien kesken käydään vaalikilpailua pääministerin pallista. Noista neljästä jokainen saa noin 20 prosenttia äänistä. Olisiko tosiaan pääministerin paikka annettava sille, joka saa noin viidenneksen annetuista äänistä? Hänellä on sitten vapaat kädet valita hallituskoalitio ympärilleen. Tuntuu tönköltä.

Nyt tarvitaan liikettä blokkivaaleihin

# Siinä olen Hjallis Harkimon ja Nyt Liikkeen kanssa samaa mieltä, että Suomen nykyinen "sekametelisoppahallitusmalli" ei toimi hyvin. Harkimo tarjoaa tilalle vaikka Ruotsin ja Tanskan nykyisiä vähemmistöhallituksia, jotka joutuisivat kaiken matkaa ottamaan huomioon myös opposition näkemykset. Silloin ei sorruttaisi sellaisiin typeryyksiin kuin nykyinen Sote-malli. Harkimon mukaan sitä kannattaa vain puolet Kokoomuksen eduskuntaryhmästä - jos he voisivat kertoa vapaasti mielipiteensä.

SOS-hallitus on Suomen poliittisen ”kulttuurin” tuote

# Euroopan Unionin maissa järjestetään ns. vapaita vaaleja. Ellei järjestettäisi, ei EU-jäsenyyden ehtoja olisi ymmärtääkseni täytetty. Mutta kun vertailee vaikkapa vain EU-maiden vaalitapoja, joutuu lievää suuremman hämmennyksen valtaan.

”Sekametelisoppahallituskulttuurista” on päästävä eroon

# Suomen olisi korkea aika perehtyä länsimaiseen sivistyneeseen poliittiseen kulttuuriin. Olisi viimeinkin päästävä eroon suomalaisesta pölkkypäisestä ”sekametelisoppahallituskulttuurista”. Se tarkoittaa sitä, että käydään pääministerivaali, jonka jälkeen suurimman puolueen puheenjohtaja ryhtyy väen väkisin kokoamaan hallitusta pyytämällä mukaan puolueita suuruusjärjestyksessä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä