MikkoPaatero

Kaikki blogit puheenaiheesta Nicaraguan kriisi

Kanada ja Yhdysvallat asettivat pakotteita Ortegan lähipiirille

Amerikan valtioiden järjestön maat kokoontuvat (26.6.-28.6) Kolumbiassa yleiskokoukseen keskustelemaan mm. Venezuelan ja Nicaraguan kriisistä. Venezuelan edustaja yleiskokouksessa on väliaikainen presidentti Juan Guaidón lähettämä edustaja Gustavo Tarre. Huhtikuussa Nicolás Maduron edustaja sai lähtöpassit järjestöstä.

Poliittisia vankeja on ”vapautettu” Nicaraguan vankiloista

Tänään Nicaraguassa on pitkästä aikaa ilon aiheita. Tässä blogissa olen kertonut toimittajista Lucía Pinedasta ja Miguel Morasta, jotka ovat joutuneet aiheettomasti ja laittomasti vankiloihin. Syynä se, että he ovat vaatineet äänekkäästi Daniel Ortegan eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Lucía Pineda ja Miguel Mora olivat joulukuusta lähtien eristyksissä ja ankeissa oloissa kärsien fyysisistä ja henkisistä kidustuksista.

Tänään myös nuoren opposition johtajan Yubrank Suazon, lääkäriopiskelija Amaya Coppensin ja nuoren Edwin Carcachen kodeissa juhlitaan.

Juan Guaidó kaduilla ja Nicolás Maduro bunkkerissa

Venezuelassa on osoitettu mieltä Nicolás Maduron hallintoa vastaan. Viime tiistaina näytti siltä, että väliaikaisen presidentti Juan Guaidón johtama kansannousu joidenkin sotilaiden tuella oli alkanut. Spekuloitiin, että armeijan pääkomentaja Vladimir Padrino ja kaksi muuta korkeaa johtajaa olisivat siirtyneet Guaidón leirille. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Myöhemmin on sanottu, että Padrino on sairaalassa.

Nicaraguan pahin sortokausi on kestänyt jo vuoden

Vuosi sitten Nicaraguassa alkoi mielenosoitusaalto ja samalla koko vuoden kestävän terrori eri mieltä olevia vastaan. 

Muistan, että olin laittamassa kosteuseristetta saunan eteiseen ja tapani mukaan kuuntelin Youtubin kautta toimittaja Miguel Moran ohjelmaa. Siellä puhuttiin sosiaaliturva-uudistuksesta ja mielenosoituksista ja kuinka ikäihmisiä oli hakattu. Sydämeni teki kuperkeikan. Ei se noin voi olla. 

Viikon raportti Nicaraguasta ja Venezuelasta

YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi torstaina 21.3.2019 päätöslauselman, joka vaatii Ortegan hallintoa kunnioittamaan rauhallista kokoontumis-, yhdistymis-, ja sananvapauden oikeutta, ja vaatii myös tiedotusvälineiden ja tuomiovallan itsenäisyyttä. Vain kolme maata äänesti vastaan (Egypty, Eritrea ja Kuuba), 21 maata äänesti tyhjää ja 23 maata sanoi kyllä.

Myöhemmin torstaina itse Daniel Ortega puhui, mutta hän ei maininnut sanallakaan YK:n päätöslausemaa hänen politiikkaansa vastaan.

Euroopan parlamentin päätöslauselma Nicaraguan tilanteesta

Euroopan Unionin parlamentti hyväksyi eilen päätöslauselman, jolla tuomitaan Ortegan käyttämä väkivalta ja sorto mielenosoittajia ja eri mieltä olevia vastaan. Päätöslauselmalla myös asetetaan Ortegan hallinnon yksittäisille viranomaisille sanktioita. Kiitos suomalaisille mepeille, jotka äänestivät kyllä.

Nicaraguan tilanne on yhä vakava, sorto eri mieltä olevia kansalaisia kohtaan jatkuu. Ortega ei suostu ennenaikaisiin vaaleihin.  Hän haluaa vaihtaa satoja poliittisia vankeja sanktioista luopumiseen. Ortegan hallinto ei kunnioita ihmisoikeuksia ja kansalaisoikeuksia.

Nicaraguassa käynnistetään uudestaan neuvotteluja

Nicaraguassa vuoropuhelu käynnistyy taas 27.2. suljetuin ovin.  Tässä kansalaisyhteiskunnan edustajien lista varsinaisista neuvottelijoista: Juan Sebastián Chamorro, Carlos Tünnermann, Max Jerez, José Adán Aguerri Ja Mario Arana. Mukana on vain yksi opiskelija ja maanviljeilijöitä ei laisinkaan.

Toiset venezuelalaiset ja nicaragualaiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

Eilen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti Nicolás Maduroa, mutta myös Maduron tukevia armeijan kenraaleita, että heidän aikansa on loppumassa, ja että heillä ei tule olemaan paikkaa mihin he voisivat piilottaa. Tietävästi yli 70 % Venezuelan armeijan rivijäsenistä ei haluaisi enää toimia Maduron alaisuudessa, mutta toisin on ylimmässä johdossa. Trumpin sanoja ymmärtää siis siinä valossa, että Maduro pysyy valassa armeijan kenraalien tuella.

Mitä tapahtuu viikon päästä Venezuelassa?

Jännitys tiivistyy sitä mukaa kun Venezuelan väliaikainen presidentti Juan Guaidón julkisuuteen antama päivämäärä lähestyy. Viikon päästä venezuelalaiset lähtevät liikkeelle suurella karavaanilla hakemaan ruoka-apua Kolumbiasta, ja eri kaupungeissa venezuelalaiset valmistautuvat avun vastaanottamiseen ja jakeluun. 600 000 ihmistä on jo ilmoittautunut vapaaehtoiseksi talkootöihin.

Euroedustajat Nicaraguassa ja sandinistisen puolueen ero SI:stä

Euroopan Unionin parlamentin valtuuskunta pääsi viime viikolla Nicaraguaan tutustumaan kriisin syihin ja edistämään kriisin ratkaisua. Yksitoista euroedustajaa kokoontuivat eri opposition- ja hallituksien edustajien kanssa. He keskustelivat myös eri yrittäjien ja poliittisten vankien omaisten sekä myös Daniel Ortegan ja Rosario Murillon kanssa. Vierailun lopussa euroedustajat pitivät lehdistötilaisuuden eri medioille. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä